Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cranachan – szkocki deser z malinami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 375
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 375
Składniki
Maliny umyj i przetnij na połówki. Na patelni podgrzej miód z whisky. Mieszaj do czasu, aż uzyskasz gęsty sos. Wtedy dołóż maliny i karmelizuj je kilka minut.
Gotowe owoce ułóż na dnie wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu. Płatki owsiane podsmaż na złoto na suchej patelni z dodatkiem brązowego cukru. Następnie ułóż je na warstwie malin. Śmietankę delikatnie ubij (nie powinna być bardzo sztywna). Polej nią wierzch deseru. Gotowy cranachan udekoruj całymi malinami i listkami melisy.
<strong>Przepis nadesłała: Sandra Siebert</strong>Źródło: Kurier TV