Do góry

Desery Przepis na:

Crema catalana - krem kataloński

Crema catalana - krem kataloński

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1237

Dodano:

Odsłon: 2300

Pochodzący z Hiszpanii, pyszny, mleczny deser z rześką, cytrynową nutą. Pokryty jest chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru. Przypomina nieco creme brulee, choć podobno przepis na krem kataloński powstał dużo wcześniej. Od znanego francuskiego deseru różni go dodatek cytrusów, lżejsza konsystencja i mniej pracochłonny sposób przygotowania.

Składniki

  • Żółtko jaja kurzego - 5 sztuk
  • Mleko - 2 szklanki
  • Cukier - 2 szklanki oraz kilka łyżek do karmelizacji
  • Skórka otarta z jednej cytryny (bez białej, gorzkiej warstwy)
  • Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1 i 2/3 szklanki mleka zagotować ze skórką cytrynową. Po zagotowaniu mleko przecedzić przez sitko.

  2. Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w pozostałej 1/3 szklanki mleka i wlać do masy żółtkowej, wymieszać. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas mieszając rózgą.

  3. Całość przelać do rondelka i podgrzewać dokładnie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast zdjąć rondelek z ognia i przelać krem do kokilek.

  4. Naczynia przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia kremu, po czym włożyć do lodówki na minimum dwie godziny.

  5. Przed podaniem wierzch kremu lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać cukrem i skarmelizować palnikiem lub w piekarniku z mocno rozgrzanym grillem. Sam krem bez karmelizacji również smakuje wyśmienicie.

  6. Wskazówka: W przypadku karmelizacji w piekarniku, należy włożyć naczynia na najwyższą półkę, karmelizować do uzyskania skorupki, a po wyjęciu przestudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń