Do góry

Desery Przepis na:

Crema di mascarpone ( krem mascarpone)

Crema di mascarpone ( krem mascarpone)

Autor: jaskolka126

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 36

Dodano: 20.06.2011

Odsłon: 12802

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świata" Włochy.

Składniki

  • ciastka migdałowe lub typu pieguski z czekoladą,, 4
  • Likier Amaretto albo Maraschino, 3 łyżki
  • jajka, oddzielone białka od żółtek, 2
  • cukier, 2 łyżki
  • serek mascarpone, 125g
  • prażone płatki migdałów, do dekoracji
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciastka wkładamy do woreczka i kruszymy drewnianym tłuczkiem. Przekładamy do miseczki i zalewamy Amaretto. Odstawiamy, by napęczniały.

  2. Żółtka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy ciastka, serek mascarpone i delikatnie mieszamy.

  3. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty. Krem przelać do pucharków i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń