Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Creme brulée"
Polecam.
Odsłon: 536
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 455
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 315
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 46
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 777
Polecam.
Odsłon: 536
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 455
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 315
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 46
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 777
Składniki
na 4 porcjE:
Kremówkę podgrzej z cukrem oraz z miąższem z laski wanilii, ale nie do momentu całkowitego wrzenia. Nie możesz doprowadzić do zagotowania!
Żółtka lekko ubij trzepaczką. Następnie stopniowo wlewaj do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszaj łyżką, tak, by jajka się nie ścięły.
Do 4 małych kokilek wlej krem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 100°C przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Kiedy krem wystygnie, wstaw go do lodówki na 3-4 godziny.
Schłodzoną i stężoną masę posyp łyżką białego cukru i skarmelizuj go przy pomocy palnika (możesz również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).
Deser podaj od razu po skarmelizowaniu cukru.
Małgorzata Kwiatkowska z KrapkowicŹródło: Super TV