Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Creme brulee"
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 263
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 740
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 144
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 41
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 263
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 740
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 144
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 41
Składniki
Śmietanę wlej do rondelka. Wsyp biały cukier. Dodaj wydrążony miąższ z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii. Zagotuj. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw, aby masa lekko ostygła. Żółtka ubij na puszystą pianę. Lekko mieszając wlewaj porcjami ciepłą śmietankę, aż się połączą.
Przygotowaną masę wlej przez sitko do 6 kokilek. Ustaw je w naczyniu żaroodpornym. Wlej wodę do wysokości 3/4 kokilek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 95°C. Zapiekaj ok. 35-40 min. Kiedy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem posyp wierzch kremu brązowym cukrem. Wstaw naczynka do kuchenki mikrofalowej.
Nastaw na funkcję grillowanie na kilkanaście sekund, aby cukier się skarmelizował i powstała złocista skórka.
Porcje 6 Przygot. 60 min Cena 2,30 zł Kalorie 309Źródło: Bella Relaks