Do góry

Desery Przepis na:

Creme brulee

Creme brulee

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 74

Przepis wart wypróbowania: "Creme brulee"

Składniki

  • 500 ml śmietanki 36 proc
  • 8 żółtek
  • laska wanilii (lub ekstrakt waniliowy)
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • kilka łyżek brązowego cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietanę wlej do rondelka. Wsyp biały cukier. Dodaj wydrążony miąższ z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii. Zagotuj. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw, aby masa lekko ostygła. Żółtka ubij na puszystą pianę. Lekko mieszając wlewaj porcjami ciepłą śmietankę, aż się połączą.

  2. Przygotowaną masę wlej przez sitko do 6 kokilek. Ustaw je w naczyniu żaroodpornym. Wlej wodę do wysokości 3/4 kokilek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 95°C. Zapiekaj ok. 35-40 min. Kiedy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem posyp wierzch kremu brązowym cukrem. Wstaw naczynka do kuchenki mikrofalowej.

  3. Nastaw na funkcję grillowanie na kilkanaście sekund, aby cukier się skarmelizował i powstała złocista skórka.

  4. Porcje 6 Przygot. 60 min Cena 2,30 zł Kalorie 309

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń