Do góry

Desery Przepis na:

Creme brulee fiołkowy

Creme brulee fiołkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 113

Pyszny, delikatny, fiołkowo - jajeczny krem, zapiekany pod cienką, chrupiącą warstwą karmelu.

Składniki

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru fiołkowego
  • 4 łyżki cukru fiołkowego do skarmelizowania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Do rondelka wlej śmietankę.

    2. Doprowadź do wrzenia, następnie odstaw do przestudzenia.

    3. W drugim naczyniu rózgą kuchenną utrzyj żółtka z cukrem (nie do puszystości, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor).

    4. Mieszając połącz z przestudzoną śmietanką stopniowo dolewaną.

    5. Masę jajeczną przecedź przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek.

    6. Wypełnij nią 3 - 4 płytkie foremki żaroodporne (lub ramekiny).

    7. Piekarnik rozgrzej do 100ºC.

    8. Wstaw foremki z masą i zapiekaj około 45 minut do godziny.

    9. Pod koniec pieczenia sprawdź czy krem jest gotowy - środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić.

    10. Wystudź do temperatury pokojowej.

    11. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

  2. 1. Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i posyp cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha).

    2. Cukier karmelizuj przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić).

    3. Podawaj natychmiast.

    4. Smacznego.


    * Crème brûlée najlepiej smakuje, gdy jest bardzo zimny, a skarmelizowany cukier ciepły. Aby to osiągnąć, foremki z kremem można ustawić w żaroodpornym naczyniu, obłożyć kostkami lodu i wtedy zapiekać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń