Do góry

Śniadania Przepis na:

Croque monsieur

Croque monsieur

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6502

Dodano:

Odsłon: 9530

Croque monsieur to kanapka serwowana na gorąco we francuskich kafejkach. Jest tanim i sycącym daniem. W dosłownym tłumaczeniu Croque monsieur znaczy chrup - pan. Istnieje również croque madame czyli chrup- pani, którą dodatkowo serwuje się z sadzonym jajkiem.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser trzemy na tarce, dodajemy 3-4 łyżki mleka. Na 2 kromki nakładamy po łyżce namoczonego sera, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pół plastra szynki, następnie ponownie łyżka sera i szynka. Przykrywamy drugą kromką i smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.Po obróceniu kromek na drugą stronę wierzch posypujemy resztą sera i smażymy do czasu, aż się stopi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gutka 17 marca 2010 Dzieki za przypomnienie - kiedys zajadałam sie nimi na codzień.....świetne śniadanie na te ciagle zimowe poranki....:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 17 marca 2010 Ojej muszą być przepyszne. Uwielbiam francuskie tosty pod każdą postacią. Zapraszam do mnie, znajdziesz przepis na podobne tyle że z francuską musztardą- także polecam. A Twój przepis na pewno wypróbuje- do ulubionych!! Pozdrawiam Autorkę!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 17 marca 2010 dobra nazwa kanepeczka rzeczywiście wygląda chrupiąco i napewno jest smaczna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń