Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 107
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 21
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 517
Polecam.
Odsłon: 107
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 21
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 517
Składniki
Z miękkiego masła, mąki oraz drobnego cukru kryształu (2 łyżki odłóż) i cukru wanilinowego oraz szczypty soli zagnieć kruszonkę.
Jabłka umyj, osusz i od spodu wykrój gniazdo nasienne. Pokrop je sokiem z cytryny.
Brytfannę wysmaruj tłuszczem i posyp częścią kruszonki. Poukładaj na niej jabłka w ten sposób, aby szypułki były w górze. Tak przygotowane owoce posyp pozostałą kruszonką i płatkami migdałów. Piecz jabłka w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175° C przez ok. 25-35 minut.
Z mleka, budyniu w proszku i pozostałego cukru (2 łyżki) ugotuj krem budyniowy. Gotuj go powoli na małym ogniu, mieszając.
Zapieczone jabłka z kruszonką porozkładaj na talerzyki, posyp cukrem pudrem i zalej budyniem. Podawaj ciepłe. Czas przygotowania: ok. 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 790 kcal.Źródło: Na żywo