Desery Przepis na:
Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Przepisów i artykułów: 352 Ocena: 2470
Dodano: 24.03.2018
Odsłon: 262
Składniki
- 500 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Na crumble:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, a truskawki na ćwiartki. Dodajemy cukier, pastę waniliową i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, aby składniki się połączył. Tak przygotowanymi owocami napełniamy kokilki, dociskając owoce do dna.
Crumble
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i rozcieramy między palcami do uzyskania kruszonki. Jeżeli jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki. Gotową kruszonką obficie posypujemy owoce. Wypełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25-30 minut.
Enjoy your meal!
Notes
- deser świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno
- do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
- deser możemy przygotować wcześniej, jednak kruszonką posypujemy owoce dopiero, gdy chcemy całość zapiec. W przeciwnym razie kruszonka nasiąknie i nie będzie chrupiąca.
Komentarze do przepisu (1)

Steve 24 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo smaczna propozycja!0 Kto głosował? | Odpowiedz