Do góry

Desery Przepis na:

Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 1378

Dodano:

Odsłon: 212

Kuchnia angielska często określana jest mianem najgorszej i zazwyczaj kojarzona jest wyłącznie z angielskimi śniadaniami składającymi się niemal z samych smażonych i tłustych produktów. Jednak to właśnie z kuchni angielskiej wywodzi się jeden z prostszych, a zarazem pyszniejszych owocowych deserów – crumble. Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego – ot, warstwa owoców przykrytych kruszonką. Jednak to proste połączenie okazuje się zaskakująco efektowne i pyszne.

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Na crumble:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, a truskawki na ćwiartki. Dodajemy cukier, pastę waniliową i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, aby składniki się połączył. Tak przygotowanymi owocami napełniamy kokilki, dociskając owoce do dna.

    Crumble

    Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i rozcieramy między palcami do uzyskania kruszonki. Jeżeli jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki. Gotową kruszonką obficie posypujemy owoce. Wypełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25-30 minut.


  2. - deser świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno
    - do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
    - deser możemy przygotować wcześniej, jednak kruszonką posypujemy owoce dopiero, gdy chcemy całość zapiec. W przeciwnym razie kruszonka nasiąknie i nie będzie chrupiąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 kwietnia Uwielbiam i z truskawkami i z jabłkami :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń