Desery Przepis na:
Cudeńko -nazywane też Panią Walewską

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1504
Dodano: 15.12.2010
Odsłon: 34030
Składniki
- CIASTO:
- mąka, 3 szklanki
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- cukier puder, 0,5 szklanki
- cukier waniliowy, 4 czubate łyżeczki
- margaryna, 1 kostka
- żółtka, 4
- piana:
- białka, 2+ 2
- cukier (puder), 2 x niepełna szklanka
- orzechy włoskie, 2 x 15 dag
- dzem z czarnej porzeczki
- KREM:
- mieko, 0,5 l (odlać trochę do rozrobienia budyniu)
- cukier, 4 łyżki
- cukier wanilinowy, 4 czubate łyżeczki
- Mąka pszenna, 3 łyżki
- mąka ziemniaczana, 2 łyżki
- jajka( same żółtka), 2
- masło, 1 kostka
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ze składników na ciasto szybko zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części - schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
-
Białka ubijamy z cukrem na pianę. Blachę ( 25x37 ) wyłożyć papierem. Połową ciasta wylepiamy blachę i podpiekamy przez 15 min. w temp. 180 stopni. Wyjmujemy ciasto , smarujemy je dżemem, na to ubitą z cukrem pianę ( z 2 białek) a na pianę posiekane orzechy(15 dag) - lekko dociskamy je ręką. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugim plackiem.
-
Zagotować mleko z cukrami. Obie mąki rozprowadzamy w odlanym mleku , dodajemy żółtka i wlewamy na gotujące się mleko( intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki)
-
Masło ucieramy mikserem, dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
-
Upieczony placek wykładamy na tacę orzechami do dołu - na to krem - przykrywamy drugim plackiem, w ten sposób aby orzechy z pianą były na wierzchu. SMACZNEGO!!!
Komentarze do przepisu (12)

Tajra 31 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Ja znam je pod nazwą Pani Walewska. Nie wkładam jednak ciasta do lodówki i nie zapiekam, od razu daję pianę, orzechy oraz trochę wiórek kokosowych, a dżem z mirabelek - jest kwaskowaty i do masy daję sok z połowy cytryny. Ciasto jest pyszne, nie znam nikogo, komu by nie smakowało. Pozdrawiam !0 Kto głosował? | Odpowiedz

ulao 12 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
a ja znam to ciasto pod nazwa " wawelskie" i do kremu jest dodany sok z cytryny oraz skorka cytrynowa.no i mala " techniczna" zmiana tzn . placki odwrocone sa pianka orzechowa do srodka a wierz udekorowac mozna polewa lub lukrem cytrynowym . jesli ma ktos ochote mozna rowniez sprobowac wersji cytrynowej :) polecam pyszne
0 Kto głosował? | Odpowiedz

aanka86 30 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
ja znam to ciasto pod nazwa PYSZNOTKA i jest naprawde dobrepolecam
0 Kto głosował? | Odpowiedz

adusia0503 13 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
mniam! moja mamusia piecze to ciasto! pyszota!0 Kto głosował? | Odpowiedz

adusia0503 13 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
mniam! moja mamusia piecze to ciasto! pychota!0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 16 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Fajny.Rozbudowana wersja orzechowca.0 Kto głosował? | Odpowiedz

madzia1208 16 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Pychotka.Troszkę droższa wersja mojego orzechowca.Ja robię ciasto dodatkowo z karmelem Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

asam 15 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Mniami!0 Kto głosował? | Odpowiedz

iwonasz 15 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
ja znam to ciasto pod nazwą pychotka i fakt rewelacyjne jest ,pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

SylvieQ 15 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
budyń - to masa z punktu 3.?0 Kto głosował? | Odpowiedz