Do góry

Desery Przepis na:

Cudeńko -nazywane też Panią Walewską

Cudeńko -nazywane też Panią Walewską

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1446

Dodano:

Odsłon: 33780

Przepyszne połączenie orzechów, waniliowego kremu i kruchego ciasta. Ja już przygotowałam je na święta i zamroziłam.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto szybko zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części - schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

  2. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Blachę ( 25x37 ) wyłożyć papierem. Połową ciasta wylepiamy blachę i podpiekamy przez 15 min. w temp. 180 stopni. Wyjmujemy ciasto , smarujemy je dżemem, na to ubitą z cukrem pianę ( z 2 białek) a na pianę posiekane orzechy(15 dag) - lekko dociskamy je ręką. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugim plackiem.

  3. Zagotować mleko z cukrami. Obie mąki rozprowadzamy w odlanym mleku , dodajemy żółtka i wlewamy na gotujące się mleko( intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki)

  4. Masło ucieramy mikserem, dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

  5. Upieczony placek wykładamy na tacę orzechami do dołu - na to krem - przykrywamy drugim plackiem, w ten sposób aby orzechy z pianą były na wierzchu. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tajra 31 maja 2011 Ja znam je pod nazwą Pani Walewska. Nie wkładam jednak ciasta do lodówki i nie zapiekam, od razu daję pianę, orzechy oraz trochę wiórek kokosowych, a dżem z mirabelek - jest kwaskowaty i do masy daję sok z połowy cytryny. Ciasto jest pyszne, nie znam nikogo, komu by nie smakowało. Pozdrawiam !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulao 12 lutego 2011 a ja znam to ciasto pod nazwa " wawelskie" i do kremu jest dodany sok z cytryny oraz skorka cytrynowa.
no i mala " techniczna" zmiana tzn . placki odwrocone sa pianka orzechowa do srodka a wierz udekorowac mozna polewa lub lukrem cytrynowym . jesli ma ktos ochote mozna rowniez sprobowac wersji cytrynowej :) polecam pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aanka86 30 stycznia 2011 ja znam to ciasto pod nazwa PYSZNOTKA i jest naprawde dobre
polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adusia0503 13 stycznia 2011 mniam! moja mamusia piecze to ciasto! pyszota!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adusia0503 13 stycznia 2011 mniam! moja mamusia piecze to ciasto! pychota!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia1208 16 grudnia 2010 Pychotka.Troszkę droższa wersja mojego orzechowca.Ja robię ciasto dodatkowo z karmelem Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 15 grudnia 2010 ja znam to ciasto pod nazwą pychotka i fakt rewelacyjne jest ,pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń