Do góry

Dodatki Przepis na:

Cukier różany

Cukier różany

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 191

Dodano:

Odsłon: 1484

Do przygotowania potrzeba tylko dwóch składników! I troszkę siły, jeśli chcemy zrobić ręcznie ;)

Składniki

  • 70g płatków dzikiej róży („smażonki”)
  • 300g drobnego cukru białego
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Płatki róży dokładnie i starannie przebieramy. Obcinamy białe końcówki i usuwamy robaczki- jeśli takowe są.
    Płatki róży rozcieramy w makutrze z odrobiną cukru. Możemy także posłużyć się rozdrabniaczem lub blenderem jeśli posiadamy. Roztartą papkę przekładamy do większego naczynia i ucieramy z pozostałym cukrem pałką lub drewnianą łyżką. Gotowy cukier rozsypujemy cienką warstwę na blaszce i suszymy do słońca pod bawełnianą ściereczką. Co kilka godzin możemy przemieszać, by się nie posklejał, a jeśli to nie pomoże, to całkowicie suchy cukier ponownie wrzucamy do TC z ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na kilka sekund turbo i przesypujemy cukier do szczelnych słoiczków.

  2. Publikując zdjęcie w mediach społecznościowych zostałam zapytana o kolor. Znaczenie i to ogromne, ma barwa płatków. Najlepiej wybierać te ciemniejsze kwiaty, o bardziej intensywnym i wyrazistszym kolorze, podchodzące pod czerwień lub bordo. Ważne jest też, by były zbierane z daleka od dróg głównych i zdecydowanie bez żadnych mszyc czy innych mieszkańców różanych terenów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń