Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 690

Dodano: 27.04.2018

Odsłon: 167

Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Ale dziś zapraszam na aromatyczne danie. Jest dobre. I zdrowe. I całkiem fit. Trochę chudego mięsa z indyka, całkiem sporo ultra zdrowej kaszy jaglanej, wspaniała cukinia oraz cała masa smaku i aromatu. Smak słonej fety doskonale kontrastuje ze słodkim smakiem mięsa w sosie pomidorowym. Świetny zestaw na ciepłe, letnie dni.

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 85 ml wody
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 czubate łyżki rodzynek
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz biały i sól
  • Sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 50 g sera feta
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ. W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy całość jeszcze przez około pół minuty. Do cebuli dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, rodzynki, chili i wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-10 minut, sos powinien być gęsty.
    Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 2/3 szklanki wody, szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy obficie cukinie i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy wodę tak, aby dno naczynia było przykryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20-25 minut. Gotowe cukinie przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.

    Sos

    Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu, wodę i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut. Piana powinna zniknąć z sosu, co oznacza, że pomidory są ugotowane. Sos powinien być delikatnie słodki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 kwietnia Robimy coś podobnego, ale z kurczakiem.
Podobnie smakuje i jest pyszne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń