Do góry

Przekąski Przepis na:

Cukinia faszerowana w pomidorowym sosie

Cukinia faszerowana w pomidorowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 4647

Szybkie i proste aromatyczne danie. Idealne połączenie smaków!!

Składniki

  • jedna średniej wielkości cukinia
  • opakowanie serka feta (500g)
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 2-4 łyżki śmietany kremówki
  • pół kilo dojrzałych pomidorów lub pomidory z puszki
  • 1-2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • tymianek, świeża bazylia
  • sól, pieprz, cukier
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na sos: Sparz pomidory, zdejmij skórkę, wydrąż pestki, miąższ posiekaj. Cebulę i czosnek pokrój drobno, podsmaż na oliwie dodaj miąższ, tymianek i bazylię duś ok 10 min. Jeśli masz pomidory w puszce wszystko zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

  2. Posiekaj koperek i natkę. Rozdrobnij widelcem fetę, wciśnij do niego czosnek i wymieszaj z żółtkami, śmietaną i posiekaną zieleniną. Dopraw do smaku.

  3. Cukinię przetnij na pół, wydrąż gniazda nasienne i napełnij masą z fety. Przełóż cukinię do naczynia żaroodpornego lub na patelnię. Do naczynia wlej sos z pomidorów. Zapiekaj w piekarniku przez ok 30 min w temp. 200 stopni a na koniec włącz termoobieg lub tak długo aż cukinia będzie miękka. Na patelni i pod przykryciem cukinia robi się szybciej, też można spróbować. Na koniec posypać danie pokrojoną bazylią.

  4. Podawać np z bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń