Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana warzywami i kaszą

Cukinia faszerowana warzywami i kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1438

Dodano:

Odsłon: 1748

Cukinia faszerowana świeżymi warzywami z kaszą jęczmienną to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację.

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 1/2 szklanki łamanej kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • opcjonalnie 1 papryczka chili
  • 3 niewielkie pomidory
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • świeże liście szpinaku
  • oliwa z oliwek, pieprz, sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię należy obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona oraz miąższ, zostawić ok 1cm warstwy cukinii. Miąższ zachować. Cukinię doprawić solą i pieprzem, zapiec przez 15 minut w 180oC.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojony w plasterki czosnku oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać pokrojone pomidory, miąższ z cukinii oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Smażyć przez ok 5 minut.

  3. Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dodać do smażonych warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, wierzch posypać startym serem. Zapiec przez ok 15 minut w 180oC. Po upieczeniu ozdobić liśćmi świeżego szpinaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń