Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana wołowiną i dynią

Cukinia faszerowana wołowiną i dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4409

Dodano:

Odsłon: 4189

Taki trochę eksperyment z resztek pozostałych w lodówce... Efekt bardzo smaczny :)

Składniki

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • pół kg mielonej wołowiny
  • ćwiartka niedużej dyni
  • 15 deko pieczarek
  • woreczek ryżu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra do smaku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 20 deko startego sera żółtego
  • 1 papryczka chilli
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w kosteczkę a dynię ścieramy na drobnej tarce. Pieczarki przesmażamy na maśle często mieszając do chwili aż odparują.

  2. Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zrumienienia, dodajemy drobniutko posiekaną papryczkę chilli oraz mięso i smażymy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy dynię i koncentrat pomidorowy, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy ryż i pieczarki, doprawiamy do smaku (powinno być dość pikantne).

  3. Farsz nakładamy do cukinii, wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę, zdejmujemy folię, posypujemy cukinie serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń