Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana z fetą

Cukinia faszerowana z fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48427

Dodano:

Odsłon: 11598

Ostatnie zbiory z działki. Cukinia faszerowana mięsem wieprzowym. W trakcie przygotowywania dania w całym domu czuć zapach smażonego czosnku. Polecam!

Składniki

  • cukinia 2 szt
  • mięso mielone (z łopatki) 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • pomidor 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • ser feta 4 łyżeczki
  • smalec 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ, jego część kroimy bardzo drobno, potem dodamy go do farszu. Na spód cukiniowych łódeczek nakładamy fetę, do każdej połówki 1 łyżeczkę.
    Cukinię układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

  2. Mięso podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa: cebulę, pomidora oraz czosnek. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rozdrobniony miąższ z cukinii (mniej więcej
    8 łyżek). Całość smażymy kilka minut.
    Ciepłym farszem napełniamy połówki cukinii. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp.200 stopni), zapiekamy przez około godzinę.

    Podajemy z sosem, np. czosnkowym.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 24 października 2014 Wygląda przepysznie. Taka "swoja" cukinia z działeczki i jeszcze tak wybornie nadziana musi być nieziemska :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń