Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia nadziewana

Cukinia nadziewana

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4249

Dodano:

Odsłon: 44885

Smaczne danie :)

Składniki

  • cukinia, 2 szt.
  • podwójna pierś z kurczaka, 1 szt.
  • Boczek wędzony, ok. 20-25 deko
  • cebula, 1 duża
  • mrożony zielony groszek, 1 szklanka
  • pieczarki, 30 deko
  • Posiekana natka pietruszki, 1-2 łyżki
  • olej, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • pieprz, sól czosnkowa, przyprawa do kurczaka po węgiersku, do smaku
  • tarty ser żółty, 15 deko
  • ryż, 1 woreczek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle aż odparują. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kurczaka i boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę, po paru minutach dodajemy zmielone mięso i smażymy w międzyczasie doprawiając do smaku. Na kilka minut przed końcem smażenia dodajemy groszek i natkę pietruszki.

  3. Cukinię przekrajamy wzdłuż i wydrążamy. Zawartość patelni mieszamy z ryżem i pieczarkami, w razie potrzeby jeszcze dosmaczamy całość. Teraz nakładamy farsz do środka cukinii i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

  4. Na blaszkę do pieczenia wylewamy łyżkę oleju, układamy cukinie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (zależy jak duże są cukinie). Następnie wyjmujemy blachę, zdejmujemy folię, posypujemy każdą połówkę cukinii serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Życzę smacznego :)

  5. Ps. takim farszem można też nadziewać paprykę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdaprzed 31 maja 2012 Na pewno smakuje spoko ale jakoś bez koloru to danie..Cukinia to super warzywo ale musi byc "wzmocniona"czym kolorowym bo inaczej lipnie wyglada... Ale az chyba sobie kupie jutro i zrobie cos ciekawego.Widzialam ze mają nawet jakąś promocje w Lidlu teraz wiec i zdrowo i tanio :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola_dd 19 września 2011 o rety, coś takiego wczoraj robiłam, tylko w formie rizotto, a pół cukinie w kostkę wkroiłam na koniec duszenia, wykładałam gorące na talerz i sypałam serem, to samo ale inaczej podane , haha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 22 lipca 2011 wszystko mam tylko zrobic a mialam problem co czy bigis czy dzem ale juz wiem to bedzie pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aramona 22 lipca 2011 To musi być nieziemsko dobre - dodaję do ulubionych :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 22 lipca 2011 A ja właśnie dostałam od sąsiadki cukinie i już wiem co z nią zrobię - dzięki za przepis,wypróbuje go na pewno .....pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 22 lipca 2011 Chciałam napisać coś mądrego, ale od samego patrzenia az mi ślinka cieknie... mniam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń