Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia nadziewana mięsem z serem mozzarella

Cukinia nadziewana mięsem z serem mozzarella

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 9096

Dodano:

Odsłon: 3683

A dziś proponuję wam pyszne kawałki cukinii nadziewane aromatycznym mięsem zapiekane pod mozzarellą. Cóż cukinia nadziewana mięsem z serem mozzarella to rozkosz smaków z każdym kęsem.

Składniki

  • 1 większa lub 2 małe cukinie
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 50 dag mięsa mielonego ( ja zmieliłam sama łopatkę wieprzową)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oliwy ( ja dałam łyżkę oleju kokosowego)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku.

  2. Lekko podsmażamy około 30 sekund i dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy, podsmażamy i dodajemy posiekany tymianek oraz oregano. Ponownie mieszamy i podsmażamy, aż mięso będzie podpieczone ale nie spalone na wiór.

  3. Podsmażone lekko przestudzone mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

  4. Cukinię płuczemy, kroimy na kawałki około 4-5 cm, w których wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowane cukinie wypełniamy przygotowanym mięsem po brzegi. Wypełnione cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu.

  5. Kulkę mozzarelli wyjmujemy z opakowania i kroimy na tyle plastrów ile mamy kawałków cukinii. Na każdy kawałek cukinii nadzianej mięsem układamy plaster sera mozzarella.

  6. Tak przygotowana cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 20-30 minut.

  7. Cukinia po upieczeniu powinna być miękka, a ser mieć kolor złoto-brązowy.

  8. Smacznego !!!

  9. ;-D

  10. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń