Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia w curry na zimę

Cukinia w curry na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2496

Dodano:

Odsłon: 815

Podobnie jak w pomidory moi Rodzice zaopatrzyli mnie również w sporą dawkę cukinii i to na dodatek sporych okazów. Dlatego ich smak postanowiłam zamknąć w słoiku, aby cieszyć się nim w zimowe dni. Trochę poszukałam i znalazłam w internecie pomysł na dzisiejszy przepis. Oczywiście trochę modyfikując zabrałam się ostro do pracy. Muszę przyznać, że sałatka wyszła na prawdę dobrze. Sprawdziliśmy ją na ostatnim rodzinnym niedzielnym obiedzie. Zapraszam :)

Składniki

  • BAZA WARZYWNA
  • 2,5 kg cukinii (użyłam żółtej i zielonej)
  • 3 szt. mniejsze cebule
  • 1,5 szt. czerwonej papryki
  • 1,5 szt. żółtej papryki
  • 1 szt. zielonej papryki
  • 2 duże marchewki
  • 2-3 łyżki soli
  • ZALEWA
  • 3/4 szklanki octu
  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 3-5 liście laurowe
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 łyżki curry
  • Dodatkowo do każdego słoika (ja użyłam 0,5 l.):
  • 1 szt. liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczki gorczycy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.

    Cukinie, gdy jest duża obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (W razie potrzeby usunąć pestki).

    Marchewkę również obrać i pokroić w cienkie plasterki.

    Cebulę obrać i pokroić w pióra.

    Papryki oczyścić z gniazd i pokroić w paski.

    Tak przygotowane warzywa przełożyć do dużego naczynia, zasypać solą, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka godzin.

  2. W między czasie przygotować słoiki (ja użyłam 0,5 litrowe). Do każdego umytego słoika wsypać 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu czarnego i 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Następnie z wcześniej przygotowanych warzyw odcedzamy nadmiar soku i ciasno wkładamy do słoików.

  3. Na sam koniec przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, gorczycą oraz curry. Za pomocą nabierki nalać przygotowaną gorącą zalewę do słoików i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować około 15 minut.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń