Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia w occie

Cukinia w occie

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2916

Dodano: 15.08.2011

Odsłon: 30948

Robiłam kurki w occie i od razu z biegu zrobiłam cukinię:) Lubię ją potem zimą do obiadku:)

Składniki

  • 2kg cukinii
  • ziele angielskie; gorczyca; liść laurowy; koper; czosnek
  • Zalewa:
  • pół szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • po 2 łyżki cukru i soli
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z cukinii usuwamy pestki, ja nie obieram ze skórki, ale oczywiście to już według uznania. Kroimy również dowolnie, jak wolicie, paski lub kostkę, wkładamy do słoików, zalewamy zagotowaną zalewą.

  2. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Wkładamy do garnka z letnią wodą i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut i wyłączamy zostawiając słoiki do wystygnięcia. Na spód garnka oczywiście musimy ułożyć jakiś ręcznik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 14 czerwca 2012 Wystarczy, że jest do 3/4 wysokości słoika:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joaska555 13 czerwca 2012 pytanie laika .... czy woda podczas pasteryzowania zakrywa słoiki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń