Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia w sosie śmietanowo-serowym z kaszą

Cukinia w sosie śmietanowo-serowym z kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 1928

Dodano:

Odsłon: 493

Cukinia to warzywo, które nadaje się praktycznie do wszystkiego: doskonała do faszerowania, pyszna na surówkę, znakomita do zupy oraz rewelacyjna do gulaszu. Tym razem proponuję cukinię w sosie śmietanowo-serowym z delikatną nutką czosnku, podaną z kaszą gryczaną.

Składniki

  • cukinia zielona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • serek topiony 5 dag
  • śmietana 18% 250 ml
  • masło 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryk aostra mielona do smaku
  • kasza gryczana 2 woreczki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem i podsmażamy często mieszając by czosnek się nie przypalił.
    Cukinie obieramy, jeśli ma dużo nasion wycinamy je a miąższ kroimy w pół plastry i dodajemy na patelnię. Dusimy do czasu aż będzie odpowiednio miękka /jedni wolą lekko twardą a inni prawie papkę/.

  2. Do miękkiej cukinii dodajemy śmietanę, serek topiony /może być paprykowy, ziołowy lub śmietankowy/ i doprawiamy do smaku. Wszystko mocno podgrzewamy i mieszamy do czasu aż ser się roztopi, połączy ze śmietaną tworząc jednolity sos.
    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Porcja kaszy podajemy polane przygotowanym sosem z cukinią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń