Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia z curry

Cukinia z curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 1056

Dodano:

Odsłon: 572

Pora rozpocząć sezon przetworów. Na pierwszy rzut idzie cukinia, która w tym roku wyjątkowo obficie obrodziła. Pracy przy niej niewiele a taki słoiczek będzie wspaniałym dodatkiem do zimowego obiadu.

Składniki

  • 2,5 kg cukinii
  • 2 cebule
  • Ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • Gorczyca
  • Zalewa
  • 7 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki curry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w półksiężyce (lub jeśli cukinia jest duża w ćwiartki).

    Cebulę kroimy w plastry. Na dno każdego (wcześniej wyparzonego) słoika układamy plaster cebuli, wsypujemy pół łyżeczki gorczycy, wrzucamy po 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Pokrojoną cukinię układamy dość ciasno w słoikach.

  2. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Zimną wypełniamy słoiki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

    Odstawiamy do góry nogami i pozostawiamy do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń