Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia z farszem chili con carne

Cukinia z farszem chili con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1327

Dodano:

Odsłon: 1411

Cukinia faszerowana w meksykańskim stylu. Ta propozycja na pewno zasmakuje osobom, które lubią ostre i zdecydowane smaki.

Składniki

  • 8-10 okrągłych cukinii
  • 600 g wołowiny
  • łyżka klarowanego masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • ziarna z kolby kukurydzy
  • 400 g ugotowanej fasoli, użyłam czerwonej i czarnej
  • 2 papryczki chili
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 50 g kolorowej komosy ryżowej (quinoa)
  • Sól morska
  • pieprz czarny
  • chili w proszku i pieprz cayenne, jeśli lubimy bardziej ostre
  • kmin rzymski
  • świeże oregano, tymianek i majeranek
  • szczypta cynamonu
  • 2 ziela angielskie roztarte w moździerzu
  • kilka kropli sosu worcestershire
  • jogurt i świeże zioła do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na maśle. Do masła dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy przyprawy(oprócz świeżych ziół je dodajemy na końcu).


    Wlewamy piwo i dusimy przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
    Do mięsa dodajemy ziarna kukurydzy, fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i komosę ryżową. Wlewamy passatę pomidorową dusimy razem kolejne 15-20 minut. Dodajemy świeże zioła i doprawiamy do smaku.

    Z cukinii odcinamy wierzch, a środek wydrążamy łyżką. Do środka każdej nakładamy farsz, przykrywamy wierzchem. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą lub bulionem. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach C.

    Cukinię podajemy z gęstym jogurtem i posypaną świeżymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń