Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinie faszerowane

Przepis dnia 2017-07-21
Cukinie faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8941

Dodano:

Odsłon: 4542

Cukinie faszerowane ciemnym ryżem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki

  • 3 średnie okrągłe cukinie
  • 120 g surowego ciemnego ryżu
  • 10 zielonych oliwek
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • garść świeżej bazylii
  • 1 średnia chili
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy z cytryny
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na oleju. Oliwki, pomidory i chili kroimy na mniejsze kawałki i smażymy chwilę z cebulą. Po ugotowaniu, ryż przekładamy do miski, dorzucamy resztę produktów, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny, dorzucamy pokrojoną bazylię. Cukinie myjemy, odcinamy górną część (tak jak to wygląda na zdjęciu), wydrążamy, faszerujemy i zamykamy "kapeluszem". Zamknięte cukinie można polać jeszcze odrobiną oleju lub oliwy. Pieczemy w piekarniku około 40 min w 180 stopniach. Jeżeli cukinia jest miękka, potrawa jest gotowa.
    Jeszcze jedna uwaga. Resztę cukinii, która nam została z wydrążania, możemy zużyć do zrobienia zupy krem, placków, pasty lub po prostu, dodać do mojego przepisu zamiast ciemnego ryżu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń