Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinie z orzechami.

Cukinie z orzechami.

Autor: gola2

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 450

Dodano: 26.07.2010

Odsłon: 1722

Cukinie są uniwersalnym warzywem - można z nich robić wszystko. Są niskokaloryczne i łatwo strawne.

Składniki

  • młode cukinie, 4
  • cebula, 1
  • posiekane orzechy włoskie, 1/4 szklanki
  • masło, 2 łyżki
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • posiekana zielona szałwia, 1 łyżka
  • kwaśna śmietana, 1 szklanka
  • jajko, 1
  • posiekana zielona pietruszka, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na pół , wydrążyć część miąższu , wrzucić na 1 minutę na lekko osolony wrzątek, odcedzić , przelać zimną wodą , osuszyć.

  2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle (1 łyżka) dodać przecier pomidorowy i bułkę tartą wymieszać , zdjąć z ognia.

  3. Dodać szałwię, posiekany miąższ z cukinii , orzechy , sól , pieprz , wlać roztrzepane jajko , dokładnie wymieszać farsz.

  4. Napełnić połówki cukinii , ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku , wstawić do nagrzanego piekarnika , zapiekać ok. 20 minut.

  5. Pod koniec polać śmietaną i trzymać w piekarniku jeszcze 5- 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń