Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukiniowa terrina

Przepis dnia 2011-06-16
Cukiniowa terrina

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 329

Dodano:

Odsłon: 62488

Cukinia w nowej odsłonie. Alternatywa dla faszerowanej cukinii i leczo, które choć pyszne, już mi się nieco przejadły. Bardzo łagodne o nieco słodkawym posmaku danie bez mięsa. Przepis z "Pani domu" z moimi modyfikacjami.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroić drobno cebule i czosnek. Cukinie pokroić w kostkę (nie trzeba obierać, będą żywsze kolory w efekcie końcowym). Wszystko wrzucić na patelnię i dusić ok 10 min aż woda odparuje.

  2. W tym czasie wstawić wodę do gotowania marchewki, a marchewkę obrać i pokroić w plasterki, gotować ok 5 min we wrzątku. Następnie zdjąć z ognia i odlać wodę.

  3. Cukinie z cebulą i czosnkiem przełożyć do miski żeby się ostudziły. W tym czasie wymieszać biały ser z jajkami, bułką tartą i przyprawami. Ja dodałam ok 1 łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu żeby nie było mdłe.

  4. Wstawić piekarnik na 200 stopni, przygotować podłużną foremkę , wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

  5. Masę serową wymieszać z cukinią, wlać połowę na dno foremki, później ułożyć warstwę z marchewki i zalać drugą połową.

  6. I teraz najciekawszy punkt przepisu ;) Trzeba to piec w kąpieli wodnej. Nigdy wcześniej nie słyszałam o kąpieli wodnej ...w piekarniku, ale postanowiłam być wierna przepisowi żeby na pewno dobrze wyszło. Radzę najpierw sprawdzić "na sucho" czy foremka mieści się do brytfanny... Do brytfanny wlejcie wody (ja dałam zimnej) i wstawcie w to foremkę przykrytą folią aluminiową - żeby się nie przypiekło. W kąpieli wodnej pieczemy ok 50 min, później zdejmujemy folię i wyjmujemy z brytfanny i trzymamy w piekarniku jeszcze przez ok 15-20 min.

  7. Jeśli zostanie Wam jednak trochę wody z duszenia cukinii i cebuli to można zrobić z tego sos. Dodać 2 łyżki śmietany, lekko zagotować, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

  8. Po wyjęciu terriny z foremki polać sosem i posypać startym serem. Można jeszcze na 2 min włożyć do gorącego, ale już wyłączonego piekarnika żeby ser się ładnie stopił - tak jak to widać na moim zdjęciu ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wisienka1986 05 sierpnia 2012 posypać startym serem? ale rozumiem, ze chodzi o żółty ser, którego po prostu nie ma wymienionego w składnikach, prawda? ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kotka123 18 kwietnia 2011 Ja masę jajeczną mięszam poł na poł z ryżem dodając właściwą ilość surowego jajka aby masa była wystarczająco zwarta, do tego daję podsmażoną cebulkę. Doskonały tradycyjny smak;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 09 lutego 2011 Uwielbiam dania wegetariańskie. Do ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 09 stycznia 2011 Cieszę się, że smakowało. Najlepiej zmodyfikować trochę przepis po swojemu tak, żeby smakowało. Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bogie 09 stycznia 2011 Robilam -b smaczne -chociaz zmienilam przyprawy /do smazenia dodalam kostke rosolkowa,wegete,papryke troche ostrego pieprzu/na nastepny raz zetre marchewka na tartce o grubych oczkach i razem wymieszam-bedzie sie bardziej kupy trzymac i bedzie smaczniejsze danie-ale tak ogolnie to fajna potrawa. Upieklam do tego dania po udku kurzecym...pozdrtawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 10 sierpnia 2010 Wygląda jak w wykwintnej restauracji i tak też pewnie smakuje :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 sierpnia 2010 Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale wygląda po prostu wspaniale!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń