Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukiniowa zapiekanka z białym serem i ziołami

Przepis dnia 2019-08-28
Cukiniowa zapiekanka z białym serem i ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2451

Dodano:

Odsłon: 4596

Danie idealne żeby przerobić nadmiar cukinii w sezonie - zapiekanka z dodatkiem białego sera, paremzanu czosnku i koperku. Lekkie, sezonowe danie

Składniki

  • 2 średnie cukinie ( ok 2,5 szklanki po starciu)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ½ kg białego sera lub serka typu włoskiego (albo ricotty)
  • 70 g parmezanu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 jajka
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć a następnie zetrzeć na tarce wraz ze skórką.
    Startą cukinię posolić ½ łyżeczki soli, dobrze wymieszać i położyć na sitku dobrze ugniatając. Odstawić na pół godziny żeby woda odciekła (co jakiś czas można przemieszać i docisnąć, żeby woda odciekała).
    Cebulę posiekać, i trochę podsmażyć na oliwie aż będzie szklista.

  2. Do miski przełożyć ser biały, starty parmezan, podsmażoną cebule, posiekany czosnek i koperek, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.
    Do miski przełożyć startą cukinię, dodać kaszę i całość wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy na serniki, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 60 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń