Do góry

Śniadania Przepis na:

Cukiniowe placuszki

Cukiniowe placuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 460

Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie, który pozwoli nam poczuć smak lata, a nie zabierze zbyt dużo czasu o poranku.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy, lub rzepakowy do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy na półcentymetrowe plasterki, i układamy na ręczniku papierowym, solimy i pieprzymy. Zostawiamy na 10 min. żeby puściła soki, i trochę zmiękła.

  2. W tym czasie miksujemy ze sobą mąkę, mleko, wodę i zioła. Dodając jajko i szczyptę soli, aż do uzyskania gładkiej masy.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy krótko z dwóch stron, zanurzone w cieście plasterki cukini.

  4. Obsmażone placuszki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danielek 25 lipca Zrobię sobie.Dzięki za pomysł bo zapomniałem. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń