Do góry

Zupy Przepis na:

Cukiniowo-muszkatołowy krem

Cukiniowo-muszkatołowy krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 175

Dodano:

Odsłon: 1846

Cu Cu Kinia :)

Składniki

  • Rosół (najlepiej drobiowy), max 1l
  • Marchewka (z rosołu), 1-2 sztuki
  • Pietruszka (z rosołu), 1 sztka
  • Seler (z rosołu), 1/2 małej sztuki
  • Cukinie, małe, 4-6 sztuk
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • płatki kukurydziane
  • Śmeitana 18%, (ewentualnie)
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy rosół drobiowy (lub z poprzedniego dnia). Potrzebny jest nam około 1 litr

  2. Czysty rosół (bez "paprochów" i "tłustych ok") ale z marchewką, pietruszką i selerem wlewamy do garnka. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy do miękkości (ok. 5 min).

  3. Całość traktujemy blenderem do konsystencji kremu.

  4. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (może być spora ilość, połówka gałki)

  5. Podajemy gorące z płatkami kukurydzianymi w osobnej miseczce, tak aby przy każdym delektowaniu się kolejną łyżką kremu móc również doznać na niej efekt chrupania :) Można podawać z odrobiną śmietany

  6. Czas przygotowania: do 20 min, jeśli mamy już rosół, 3,5 godziny jeżeli rosół zamierzamy dopiero gotować. Można oczywiście zastosować kostkę rosołową (ale to wersja dla leniwych:)) lub wersja "vega" - woda z kucharkiem lub wegetą :)

  7. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Homer 22 czerwca 2010 Płatki w innym wydaniu. Rewelacyjne zastępstwo za grzanki, a jakże chrupiące :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 13 czerwca 2010 Smakowicie wygląda Twoja zupka, świetny pomysł z płatkami kukurydzianymi, nigdy mi nie przyszło do głowy, że można użyć ich do zupy. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń