Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukiniowy kołacz

Cukiniowy kołacz

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Cukiniowy kołacz"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • pół cytryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • 35 dag sera ricotta
  • 5 dag parmezanu
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 2,20 zł

  2. Mąkę posiekaj razem z zimnym masłem. Dodaj szczyptę soli, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżki lodowatej wody oraz 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, owiń je folią i odstaw na 30 min do lodówki.

  3. Serek ricotta (lub inny, np. śmietankowy serek kanapkowy) przełóż do miski. Dodaj połowę startego na tarce parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka posiekanych listków bazylii i żółtko. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim formę do tarty, uformuj wyższy brzeg. Spód posmaruj drugim rozmąconym żółtkiem. Rozłóż masę serową.

  5. Cukinię umyj, pokrój w plasterki, rozłóż na masie serowej. Piecz 30 minut w 190 st. Posyp resztą startego parmezanu i orzeszkami. Dopiekaj 15 minut w 170 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń