Do góry

Przetwory Przepis na:

cukiniowy sos słodko-kwaśny na wypasie ale bez mąki:)

cukiniowy sos słodko-kwaśny na wypasie ale bez mąki:)

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 766

Dodano: 19.09.2017

Odsłon: 1118

matematycznie - detaliczny koszt podanych składników w sezonie ok. 30 zł *bez chemii podczas importu, w przeliczeniu poza sezonem 5 razy drożej i 5 razy słabszy smak... składniki są podzielne przez 3 więc łatwo zrobić mniejszą ilość. za 1 godzinę pracy korzyścią jest 9x500ml pysznych obiadków w przyspieszonym tempie zimą :) *uwaga samo przygotowanie trwa dłużej niż godzinę, bo sos się dusi, ale wtedy można o nim zapomnieć:)) - razem z przepisem dzielę się informacją jak zorganizować sobie czas, żeby było szybko, sprawnie i czysto w kuchni podczas przetwarzania - smacznego :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa
    1. Cukinia
    Lepsza młoda, miękka (sezon koniec lipca i drugi wysyp początek września), wybieram średnie, długie i cienkie sztuki - mają mniej pestek.
    Myję, obieram, kroję wzdłuż na 2, na 4, na 8 słupków i odcinam pestki - szybszy sposób niż drążenie łyżką. Słupki kroję w kostkę - nie ma znaczenia jaką, bo i tak sos będzie blendowany.
    Od razu wrzucam do garnka i włączam grzanie.
    2. Papryka
    Wybieram duże mięsiste, podłużne sztuki, bo łatwiej oczyścić z pestek.
    Przecinam nożem wzdłuż dookoła od szypułki do szypułki, jedną połówkę odrywam (praktycznie bez pestek) a z drugiej szybkim kolistym cięciem wycinam szypułę z gniazdem nasiennym.
    Myję na końcu spłukując resztki pestek. Kroję w grubą kostkę (po 3 połówki wzdłuż i wszerz - 2 ruchy nożem).
    3. Pomidory
    Wybieram miękkie, duże mięsiste sztuki - gruntowe zwane jajkami. Wstępnie płuczę pod bieżącą wodą. Nacinam skórkę w krzyżyk po drugiej stronie szypułki.
    Wrzucam po 4-5 pomidorów na wrzątek (garnek z wrzątkiem na min grzaniu) na 1 minutę, wyjmuję łychą cedzakową, ściągam skórkę i tnę dookoła szypułki.
    4-5 szt, bo tyle zajmuje mi obranie takiej samej ilości w minutę - kiedy jedną partię obieram, druga się kąpie we wrzątku.
    Minutę, bo wtedy skórka odchodzi najłatwiej i najcieniej.
    4. Cebula i czosnek
    Obieram z suchych łupin. Kroję w grube pióra, czosnek, dodatkowo szybko siekam.

    Cały proces przygotowywania warzyw trwa jakieś 3 kwadranse, maks do godziny.

  2. Gotowanie.
    1. Cukinię, paprykę, cebulę i czosnek wrzucam do garnka, mieszam i gotuję na wolnym ogniu.
    2. Pomidory dodaję po zagotowaniu poprzednich, na końcu, bo dodanie zbyt wcześnie powoduje, że cukinia i papryka pozostają twardawe - a do sosu lepsze rozgotowane.
    3. Musztardę i ocet dodaję właściwie po ugotowaniu. Dodaję, blenduję i na min ogniu odparowuję i odpowietrzam sos (blendowanie napowietrza a do weków powietrze zbędne). W tym samym czasie sterylizuję słoiki - przez dodatkowe 30 minut.

    Cały proces gotowania trwa około godziny - do półtorej.Proces można przyspieszyć wrzucając cukinię do garnka i już na włączonym grzaniu dodawać resztę składników.

  3. Dodatki
    - Papryczkę chili drobno siekam, jeśli używam świeżej i dodaję od razu do garnka.
    - Suche przyprawy mieszam ze sobą i dodaję je przy okazji mieszania w połowie gotowania.
    - Ksylitol dodaję częściej niż cukier, bo przetwory lepiej i dłużej się przechowują, nigdy nic z ksylitolem nie sfermentowało
    - Ocet i musztardę zostawiam blisko kuchenki, żeby pamiętać o dodaniu później, czyli jak warzywa zmiękną, po ok. godzinie. Dodaję powoli, mieszam, sprawdzam smak - lepiej mniej niż za dużo.

  4. Wekowanie
    - sterylizuję słoiki i nakrętki w czasie, gdy sos "dochodzi", czyli odpowietrza się po blendowaniu i ostatecznie smaki wszystkich składników się łączą
    - czyste słoiki i nakrętki wstawiam do piekarnika na 30 minut 120 stopni
    - gorącą zawartością napełniam gorące słoiki,
    - dbam o to, by gwint i zakrętka były idealnie czyste i suche,
    - mocno zakręcam
    - odstawiam do góry dnem do wystygnięcia na całą noc

    Przyjemność prawdziwa zimą otworzyć taki słoiczek z sezonowym smakiem i aromatem :)

  5. Sos słodko-kwaśny w wersji FIT jest tutaj:
    "fit sos z cukinii (słodko-kwaśny)"
    https://smaker.pl/przepis-fit-sos-z-cukinii-slodko-kwasny,125812,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 24 września Świetne, jaka dokładność. Fajne smaki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 września Faktycznie sosik na wypasie! <3 Baaardzo smakowity! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń