Do góry

Desery Przepis na:

Cupcakes klasyczne z kremem

Cupcakes klasyczne z kremem

Autor: cocoblame

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 445

Dodano: 28.03.2012

Odsłon: 17288

Klasyczne cupcakes ozdobione czekoladowym kremem z dodatkiem whisky.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasteczka: masło (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrami. Do masy stopniowo wlewamy mleko. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Do powstałej gładkiej i bardzo gęstej masy dodajemy w całości jajka. Ciasto przelewamy do małych papilotek, pieczemy przez ok 15-20min w 180*C.

  2. Krem: śmietankę podgrzewamy.Kiedy będzie już gorąca wsypujemy posiekaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy do roztopienia czekolady. Odstawiamy do ostudzenia, następnie dolewamy whisky i ubijamy na sztywną ale puszystą masę.

  3. Z porcji wyszło mi 24 malutkich cupcakesów, krem wystarczył na połowę ciasteczek, resztę zostawiłam bez ozdoby. Przepis pochodzi ze stron kotlet.tv oraz cioccolatogatto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń