Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Curry z ciecierzycy"
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 22
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2235
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 248
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1565
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 22
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2235
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 248
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1565
Składniki
Ciecierzycę (inna nazwa to cieciorka lub groch włoski) namocz w dużej ilości wody i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedź ją, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (ok. 60 min).
Gdy ziarna będą już miękkie, posól je do smaku, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Umyte pomidory pokrój w kostkę. Rozgrzej w rondlu olej, wrzuć kumin, pokrojoną papryczkę chili (bez nasion), cynamon i liść laurowy. Smaż całość przez chwilę, dodaj cebulę, kurkumę i smaż jeszcze 2 minuty.
Dodaj czosnek. Kiedy masa zacznie się rumienić, wsyp ciecierzycę, mieloną paprykę, mieloną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Smaż 2-3 minuty. Na koniec dodaj do mieszanki pokrojone pomidory. Ogrzewaj jeszcze kilka minut.
Gotowe curry raz jeszcze dopraw, według potrzeby, solą oraz pieprzem. Przed podaniem na stół posyp listkami kolendry.
Porcja 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety