Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry z krewetkami

Curry z krewetkami

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 381 Ocena: 6023

Dodano: 19.01.2016

Odsłon: 1890

Curry z krewetkami

Składniki

  • 200 g krewetek (ja użyłam mrożonych, obranych)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • sok z 1 limonki
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
1-2 os. 15 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy do tego imbir, curry i kurkumę. Po minucie na patelnię wrzucamy krewetki, smażymy je dosłownie minutę. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki, doprawiamy solą i cukrem, gotujemy kolejne 2 minuty. Na sam koniec całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. I tyle. Curry podałam z makaronem ryżowym, który został mi z poprzedniej potrawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń