Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka

Autor: j_pilarski

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 01.06.2010

Odsłon: 1877

ciekawe i oryginalne danie, dobre na małe przyjęcia

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2/3 cebuli drobno zsiekać, 2/3 główki czosnku rozetrzeć wrzucić do garnka na rozgrzany olej i zeszklić /nie rumienić/ wrzucić kurczaka /filet pokroić w kostkę, jeśli dodajemy całego kurczaka to podzielić na małe porcje bez skóry ale z kością/. dodać curry ok 2 łużeczek i chili /jak kto lubi-więcej lub mniej/ podlać odrobiną wody dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając i podlewając wodą aż wytworzy się zawiesisty sos. Dusić wbrew pozorom dość długo nawet godzinę. Należy uważać aby sos się nie przypalił.

  2. Ryż- do garnka na rozgrzany olej wrzucić pozostałą cebulę i czosnek. Zeszklić. Wsypać suchy ryż i mieszając podsmażyć go kilka minut aż wszystkie ziarna będą lekko wilgotne od oleju. Dodać wodę ok 2x tyle ile ryżu /objętościowo, dołożyć groszek /można dla koloru dodać drobno poszatkowanej marchewki/ dosypać 1 łyżeczkę curry i posolić do smaku. Na wolnym ogniu zagotować i mieszając cały czas aby ryż się nie przypalił, poczekać aż "wypije wszystką wodę", wówczas przykryć pokrywką, garnek zawinąć w gazetę i ręcznik i wsadzić najlepiej pod kołdrę na 1 godzinę.

  3. podawać bardzo gorące, jako dodatki pasują np świeże ogórki, cebula pokrojona w ćwiartki, miękkie owoce typu gtruszka, jabłko, ananas, melon - szczególnie jak curry podajemy pikantne

  4. to curry nauczył mnie gotować znajomy Hindus z Bombaju wiele lat temu, ale przepis jest cały czas doskonały. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń