Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka z piekarnika

Ćwiartki kurczaka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 1935

Dodano:

Odsłon: 1828

Najlepsze w smaku i najprostsze w przygotowaniu. Prawie jak za dawnych czasów w domu rodzinnym. Polecam:)

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz mielony 0,25 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • papryka ostra mielona do smaku
  • majeranek 2 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżeczka
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Kurczaka /ćwiartki z udkiem/ myjemy i osuszamy a następnie nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

  2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i układamy w nim ćwiartki kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy ok. 50 min.
    Wytopiony tłuszcz możemy wykorzystać do ziemniaków lub pyz ziemniaczanych.
    Kurczak doskonale smakuje na ciepło jak i zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 12 czerwca Bardzo apetyczny kurczak, podoba mi się ta aromatyczna panierka z przypraw. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń