Do góry

Przekąski Przepis na:

Ćwikła

Ćwikła

Autor: winogrono

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 155

Dodano: 11.03.2012

Odsłon: 13539

Domowa ćwikła... u nas niezbędny dodatek do wszystkich świątecznych zjazdów rodzinnych

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki gotujemy do miękkości i obieramy. Następnie przecieramy je na cienkiej tarce i łączymy z chrzanem doprawiając cukrem i solą. Zamykamy w słoikach.

  2. Zamiast gotowego chrzany można dodać chrzan surowy, wówczas proponuje wziąć trochę mniejszą ilość ok. 0,7 kg, w zależności, czy lubimy ćwikłę mocną, czy trochę słabszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 15 marca 2012 u mnie mówią, że jak przy robieniu ćwikły się porządnie nie popłacze to znaczy, że za słaba ;) i chyba coś w tym jest, ćwikła jest najlepsza jak ma dużo chrzanu, ja mieszam korzeń chrzanu z tym ze słoiczka i zamiast soku z cytryny daję ocet - ostatnio albi winny albo jabłkowy bo są lagodniejsze niż spirytsowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń