Do góry

Desery Przepis na:

Cygan

Cygan

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 257

Dodano:

Odsłon: 47335

Cygan w wersji kakaowej.

Składniki

  • Ciasto: 15dkg masła; 25dkg cukru pudru;
  • 6 żółtek; 10dkg miodu płynnego; 30dkg zmielonego maku;
  • 5dkg kakao; 1łyżeczka sody; 1łyżeczka cynamonu;
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 łyżka cukru;
  • cukier waniliowy; 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 3 łyżki mąki pszennej; kostka tłuszczu;
  • Dodatkowo: duża paczka biszkoptów; 2 czerwone galaretki.
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Utrzeć masło, cukier i żółtka.
    Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30minut.
    Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
    Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
    Piec w temp. ok 180st. ok 1godz. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.

  2. Masa budyniowa:
    Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenna i ziemniaczaną.
    Resztę mleka zagotować z cukrem.
    Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odsatwić do wystygnięcia.
    Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.

    Przełożenie:
    Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia_wi 29 maja 2014 Zapomniałam dodać że pomysł na kakaową wersję jest już mojego autorstwa...w przepisie jest oryginalna masa jasna-dla wielbicieli czekolady została zmieniona przez dodanie kakao wg uznania... można też dodać troche %...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń