Do góry

Desery Przepis na:

cygańska droga

cygańska droga

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3740

Dodano:

Odsłon: 92546

pyszne ciasto

Składniki

  • CIASTO:
  • 20 dag orzechów mielonych
  • 20 dag maku
  • kostka margaryny
  • 20 dag rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • Masa:
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • 0,5 szklank cukru
  • olejek cytrynowy
  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki zielone
  • Biszkopty Lady Fingers duże opakowanie
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, ucierać do białości, potem dodać sparzony i zmielony mak, zmielone orzechy, miód, kakao, mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną, dalej ucierać, ubić białka,dodać do ciasta i rodzynki, delikatnie wymieszać , podzielić na pół, upiec dwa placki na dużej formie .

  2. masa: całe jajka z cukrem ubić na parze , zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa jajeczna ostygnie, utrzeć masło dodawać po łyżce masy jajecznej i ucierać, na koniec dodać zapach .

  3. galaretkę czerwoną jak i zieloną rozpuścić w 3 szklankach wody , wylać na płaskie naczynie , jak zastygnie pokroić w paski,

  4. ciasto makowe-masa-układać pasek czerwonej galaretki-biszkopty-pasek zielonej galaretki-biszkopty i tak powtarzać do końca formy tak aby biszkopty dokładnie przylegały do galeretki-na to rozsmarować masę i dać ciasto makowe, polać polewą i udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolerancja 03 grudnia 2011 Ciasto jest rewelacyjne przyciąga uwagę ...laduje w ulubionych

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babunia2 04 lutego 2011 wafle nie popenkaja jesli włozysz miedzy wilgotna lniana szmatke na około 10 min

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stella78 03 lutego 2011 w skladnikach na ciasto nie ma cukru pudru, a w przepisie jest ??? w jakiej temp. piec 2 placki i jak dlugo??

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ANNETTI 03 lutego 2011 poprostu RAJdla oczu napewno zrobie podziwiam za całokształt

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dianetta 10 października 2010 upiekłam to ciasto i moja uwaga to,to ze ciasto jest DLA MNIE trochę za suche. następnym razem nasączę ten biszkopt, ale ogólnie bardzo PYSZNE!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

puzzle_2 28 września 2010 Znam to ciasto, polecam -PYCHA !!!. Można nieco uprościć tzn galaretki gdy zaczynają stygnąć można wlewać bezpośrednio pomiędzy biszkopty (układane na ukos)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 25 sierpnia 2010 ciasto wygląda bajecznie,gratuluje talentu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mokona6 06 sierpnia 2010 Od samego patrzenia ślinka cieknie,koniecznie muszę upiec! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń