Do góry

Desery Przepis na:

Cykoria z jajkiem

Cykoria z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Cykoria z jajkiem"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 min). Odlej, przestudź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skorupek. Obrane jajka pokrój na cząstki lub w dużą kostkę. Włóż do miski.

  2. Cykorie oraz radicchio oczyść z wierzchnich liści, opłucz i osusz. Jasne cykorie pokrój w paseczki, skrop sokiem z połowy cytryny, dodaj do miski z jajkami, starannie wymieszaj.

  3. Radicchio podziel na listki, odłóż do dekoracji. Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ ze skórki i pokrój go na małe kawałki. Skrop resztą soku z cytryny, aby nie ściemniał. Dodaj do cykorii.

  4. Natkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku. Oderwij listki z łodyżek. Natkę grubo posiekaj.

  5. Jogurt wymieszaj z 1-2 łyżkami majonezu. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Polej przygotowaną sałatkę, wymieszaj starannie. Przed podaniem posyp listkami natki.

  6. Sposób babuni

  7. Przed przyrządzeniem sałatki czy surówki z cykorii pamiętaj o usunięciu tzw. piętki. To w niej jest najwięcej charakterystycznej goryczki. Aby listki nie ściemniały, skrop je natomiast sokiem z cytryny.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń