Do góry

Dania główne Przepis na:

Cykoria zapiekana z szynką i serem

Cykoria zapiekana z szynką i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 21214

łatwe, po prostu-inne

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cykorie ugotować w dobrze osolonej wodzie, ok 15 min. Przed gotowaniem wyciac glab. Nie gotowac pod przykryciem! Po ugotowaniu cykorie odcedzic, niech skapie.

  2. Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem. Kazda cykorie owinac plastrem szynki, najlepiej, by byly to duze platy, jak np szynka babuni.

  3. Wersja A: I mozna cykorie z szynka owinac jeszcze serem, rowniez w plastrach (To wersja holenderska) i zapiec. Podawac jako glowne danie z dowolna salatka.

  4. Wersja B: Nie owijac cykorii serem a posypac z wierzchu startym. Wtedy ukladam cykorie z szynka w naczyniu, zalewam sosem beszamelowym i posypuje serem. Najlepiej nie za mlodym, gdyz potem wyplynie duzo tluszczu. Najlepiej parmezanem, ale moze byc i polski. Sos beszamelowy jest opcjonalnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 10 min, poki sie zrumieni. Polecam obie wersje:) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Netka34 09 marca 2011 ser mlody, to taki hmm...jasnozolty, bardzo miekki, a lepszy jest taki, ktory dluzej lezakuje, twardszy, warto w supermarkecie poprosic o taki do zapiekania:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 08 marca 2011 Ciekawy przepis, wart wypróbowania. Tylko co to jest ser młody lub nie-młody ???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń