Do góry

Dania główne Przepis na:

Cykorie po flamandzku

Cykorie po flamandzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 14782

Dodano:

Odsłon: 311

Kuchnia belgijska

Składniki

  • 6 cykorii
  • 5 łyzek masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pół filiżanki wody
  • pół łyzeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyzki posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cykorie oczyściłem, wyciąłem gorzkie środki. Przygotowałem rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedna warstwą.
    Odłożyłem odrobinę masła, reszta grubo rozsmarowałem na dnie rondla. Wyciąłem krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmarowałem go resztą masła, odłożyłem. Do rondla włożyłem cykorie, doprawiłem pieprzem, sola i cukrem, polałem sokiem z cytryny i wodą. Przykryłem pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu.
    Na papierze położyłem talerz. Rondel przykryłem pokrywką. Gotowałem na małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie zrobiły się miękkie jak masło. Jeśli trzeba to dolewamy trochę wody.
    W połowie czasu gotowania odwróciłem cykorie na drugą stronę. Ostrożnie usunąłem talerz i papier. Garnek już bez pokrywki ustawiłem na ogniu, podgrzewałem, aż sos zmienił się w ciemny syrop. Cykorie odwracałem kilkakrotnie, aby skarmelizowały się z każdej strony. Posypałem natką pietruszki i od razu podałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń