Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cynamonowa babka na piwie"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 275
Polecam.
Odsłon: 749
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36288
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 422
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 275
Polecam.
Odsłon: 749
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36288
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 422
Składniki
Przygotuj bakalie: rodzynki i żurawinę przebierz, śliwki pokrój w paseczki, a migdały i orzechy grubo posiekaj. Miód stop w rondelku. Odstaw do wystudzenia.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem trzcinowym, solą oraz kolejno dodawanymi żółtkami. Przyprawy przesiej z mąką, a potem wymieszaj z sodą oczyszczoną.
Porcjami domieszaj do masy maślanej. Wlej piwo oraz miód. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Dołóż przygotowane wcześniej bakalie, przemieszaj łyżką.
Dwie formy z kominkiem posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż po połowie ciasta. Babki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez ok. 75 minut. Odstaw do wystudzenia.
Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzyj gęsty, gładki lukier. Oblej nim babki. Przed podaniem ciasto udekoruj żurawiną.Źródło: Tina