Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe bułeczki z rodzynkami

Cynamonowe bułeczki z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1951

Dodano:

Odsłon: 4900

pyszne z kubkiem ciepłego mleka

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.

  2. Przepis ze starego "Poradnika Domowego".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mari 05 marca 2010 aaaaaaaaa.... jaka gapa ze mnie!!!! Wtedy kiedy cukier waniliowy, rodzynki i migdały. Przepraszam za niedopisanie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń