Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe mini szarlotki

Cynamonowe mini szarlotki

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 568

Dodano:

Odsłon: 382

Chrupkie ciasto francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 duże jabłka, umyte i pokrojone w plastry grubości mniej więcej 1 cm, z wyciętymi gniazdami nasiennymi
  • pół szklanki cukru wymieszanego z łyżką cynamonu
  • 1 rozkłócone jajko
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 1,5cm. Na desce układamy dwa paski obok siebie a na nich prostopadle dwa kolejne (powinna powstać kratka). Na tak przygotowanym cieście układamy plaster jabłka i obficie posypujemy cukrem cynamonowym. Paski ciasta zakładamy na plaster jabłka i zlepiamy. Tak postępujemy z resztą ciasta i jabłek.

  2. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy je przez około 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń