Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami

Przepis dnia 2018-02-06
Cynamonowe rogaliki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 780

Dodano:

Odsłon: 9492

Ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu, nadziane jabłkami, w formie rogalika będzie super dodatkiem do wieczornej herbatki.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 kostki margaryny
  • Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • białko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy.

    Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem. Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów.

    U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki.

    Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut.

    Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 lutego 2018 Cynamon uwielbiam.Twoje rogaliki wyglądają wybornie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń