Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cynamonowe ślimaczki"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 447
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32626
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 447
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32626
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Składniki
Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsyp 45 dag mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, 5 dag miękkiego masła oraz 1 jajko. Jeśli chcesz by chałki były słodsze, dodaj 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego.
starannie zagnieć, dolewając tyle ciepłego mleka, by powstało elastyczne, gładkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 cm. Stop 4 łyżki masła, posmaruj nim ciasto. Posyp je brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Placek zwiń.
Rulon pokrój w grubsze plasterki. Blachę z piekarnika przykryj pergaminem. Ułóż na niej ślimaczki, formując koło.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 35 minut. Do posmarowania ciasta możesz użyć także marmolady albo gotowej masy makowej.Źródło: Tina