Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowy sernik z jabłkami

Cynamonowy sernik z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4680

Dodano:

Odsłon: 202

Delikatnie waniliowy sernik z wyczuwalną nutą cynamonu, z kwaskowatymi jabłkami na cienkim kruchym cieście.

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zimnej wody (opcjonalnie)
  • Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu
  • 3 duże jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo: 3-4 małe jabłka
  • płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie lecz krótko zagniatamy. Możemy sobie pomóc elektrycznym malakserem. Następnie owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim tortownicę o średnicy 27 cm wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (ja na spód położyłam papier do pieczenia).

  2. Masa serowa: Masło miksujemy z cukrami. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie razem miksujemy. Nie ubijamy osobno białek! Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastem.

  3. Jabłka: Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy wzdłuż prawie do końca. Tak przygotowane jabłka układamy na masie serowej i lekko w nią wciskamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Sernik opieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 1 godzinę 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Polecam kroić dopiero następnego dnia. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń