Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowy torcik

Cynamonowy torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Cynamonowy torcik"

Składniki

  • 4 jajka
  • sól
  • 13 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 4 łyżki cynamonu
  • kakao
  • 40 ml rumu
  • 40 dag mielonego twarogu
  • 20 dag kremówki 33 proc
  • 60 ml ajerkoniaku
  • dżem wiśniowy
  • rurki waflowe
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 70 min; porcja – 730 kcal, cena 2,10 zł.

  2. Krok pierwszy . Całe jajka zmiksuj razem z 9 dag cukru oraz szczyptą soli. Dalej miksując, dolewaj 40 ml oleju. Osobno połącz mąkę z 2 łyżkami cynamonu oraz 3 łyżkami kakao, wymieszaj szpatułką.

  3. Krok drugi . Sypkie dodaj do masy jajecznej, zmi ksuj z rumem. Przełóż do tortownicy (17 cm). Piecz 35 min w 160 st. Ostudź. Twaróg zmiksuj z kremówką, resztą cukru, łyżką cynamonu i 20 ml ajerkoniaku.

  4. Krok trzeci . Korpus przekrój na trzy blaty, skrop pozostałym ajerkoniakiem. Na pierwszym blacie rozsmaruj dżem, nałóż 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj go dżemem i kolejną porcją kremu.

  5. Krok czwarty. Połóż ostatni blat, lekko dociśnij. Resztę kremu serowego włóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij ozdobne rozetki na wierzchu tortu. Boki obłóż waflo wymi rurkami. Tort po- syp resztą cynamonu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń